
Dacă în urmă cu doi ani competiția între marile lanțuri internaționale se traducea în noi concepte de magazine, lansate pe bandă rulantă de către jucătorii din piață, 2018 a fost marcat, pe lângă ritmul susținut de expansiune pe segmentul de supermarketuri și proximitate, de o serie de proiecte prin care comercianții au vizat în primul rând facilitarea unei experiențe de shopping mai rapide. Fie că vorbim de case self check-out, aplicații mobile de plată sau chiar magazine inteligente, viitorul stă, în mod evident, sub semnul digitalizării.
Formatele moderne de retail au reușit anul trecut să-și consolideze și mai mult poziția pe piață și dețin în prezent aproape 60% din totalul cumpărăturilor destinate consumului casnic (conform datelor GfK pentru perioada ianuarie – septembrie 2018). Expansiunea rețelelor internaționale în România a continuat prin deschiderea unui număr de 400 magazine, reprezentând un plus de 50 de locații noi, comparativ cu 2017.
Dintre canalele de comerț modern, hypermarketurile rămân în continuare destinația principală pentru cumpărăturile familiei, însă continuă să piardă teren în detrimentul celorlalte formate, aici înregistrându-se anul trecut doar șase deschideri noi. În schimb, efervescența s-a menținut în zona supermarketurilor și a magazinelor de proximitate. Dacă cele din urmă s-au bucurat de cel mai mare număr de inaugurări (200 de locații), interesant de observat este faptul că segmentul supermarketurilor continuă să accelereze. Astfel, dacă în 2017 numărul de magazine deschise sub acest format era de 81 de unități, anul trecut dinamica a fost aproape dublă, marii jucători punând pe hartă nu mai puțin de 149 de locații noi. În plus, supermarketurile au avut anul trecut și cea mai bună evoluție a cotei de piață, iar frecvența de cumpărare a crescut cel mai mult în acest tip de format: plus 6% pe perioada ianuarie – septembrie 2018, comparativ cu același interval din 2017 (potrivit GfK).
La polul opus s-a aflat și în 2018 formatul de magazine cash&carry, unde nu au fost deschideri noi, în timp ce segmentul de magazine specializate a bifat doar nouă inaugurări. Cât privește formatul de magazine de tip discount, dacă la nivel european se află în continuare pe val, în România dinamica este constantă, cu 37 de deschideri în 2018, în linie cu evoluția ultimilor doi ani.
Dacă analizăm mai detaliat, trebuie să menționăm că retailerul Profi își păstrează și în 2018 titlul de cel mai expansiv retailer, adjudecându-și mai mult de jumătate din totalul deschiderilor operate anul trecut (230). Mai mult, ritmul extinderii în cazul acestui retailer a accelerat comparativ cu 2017, când Profi trecea pe hartă 195 de noi locații.
Clasamentul este completat de Mega Image, cu 83 de unități, respectiv Carrefour (+40), Lidl (+18), Penny Market (+20), dm (+10), Auchan (+5) și Kaufland (+4). Pe lista celor constanți, cu zero deschideri, se află din nou Cora și Metro Cash&Carry, precum și Selgros Cash & Carry.
Artileria grea. Dincolo de expansiune, retailul modern din România a făcut anul trecut pași importanți spre zone mai puțin exploatate în trecut, o serie de jucători remarcându-se prin proiecte care au adus un suflu nou în piața de profil și care vor contribui pe viitor la facilitarea unei experiențe de shopping mult mai rapide. Sub acest aspect, Mega Image a lansat primul magazin inteligent din România, care integrează nouă soluții Internet of Things destinate industriei de comerț. Împreună cu specialiștii Vodafone, Mega Image a implementat în magazinul din Barbu Văcărescu soluții digitale inteligente care vin în întâmpinarea clienților cu experiențe complete și personalizate pe baza nevoilor acestora. Astfel, soluțiile implementate oferă statistici despre clienți, monitorizarea stocurilor, afișare digitală pentru publicitate personalizată, promovarea produselor adaptată pe segmente de cumpărători, zone de interes ale vizitatorilor, managementul cozii de așteptare, Wi-Fi în magazin, dar și sistem de feedback și asistență pentru clienți.
O altă noutate din partea Mega Image a constat în lansarea concept store-ului Cobălcescu dintr-o zonă centrală a Bucureștiului, în urma unei investiții de trei milioane de euro. Acesta este cel mai mare supermarket din rețea și integrează toate conceptele speciale testate de retailer în celelalte unități, precum Equilibrium Health & Wellness, Wine Gallery, Fromagerie și insula Angst, dar și o zonă cu pește proaspăt. De asemenea, retailerul a adus pentru prima dată pe piața locală pizzeria Pane&Pomodoro, cu produse cu specific napoletan.
Mai mult, Mega Image s-a remarcat anul trecut și prin preluarea rețelei de supermarketuri Adivin ’95 din Constanța, respectiv intrarea pe o piață nouă – Timișoara – și, în plus, și-a anunțat intenția de a intra în orașul Iași. Seria noutăților a fost completată de lansarea cardului de fidelitate Connect by Mega Image, prin care clienții pot beneficia de promoții exclusive.
Un alt retailer care a jucat cartea digitalizării în 2018 a fost Carrefour România, care a extins serviciul „Casa ta – Self Service” la nivel național, iar ținta pentru acest an este ca fiecare nouă deschidere de magazin să vină însoțită de cel puțin o casă de marcat self check-out. Totodată, retailerul francez a extins serviciul de livrare Bringo de la 4 orașe la 13 în acest moment, iar planurile vizează dezvoltarea la nivel național, în principalele orașe din țară, până la finalul lui 2019.
Carrefour a lansat anul trecut un alt proiect „out of the box”: Gurmandio, prima aplicație mobilă prin care utilizatorii își pot comanda preparatele preferate de la o serie de restaurante din orașele în care locuiesc. În aplicație este listată, evident, și zona de gastronomie a hypermarketurilor Carrefour din anumite orașe.
Deși pentru Auchan, 2018 nu a fost la fel de dinamic precum în cazul Carrefour, o mișcare notabilă care merită amintită a fost extinderea formatului de supermarket în afara Capitalei, la Craiova. În plus, retailerul a bifat la capitolul inovații în zona de digital, atât prin intrarea oficială în „hora online-ului” prin magazinul propriu, cât și prin introducerea unui sistem inovator de plată biometrică (cu amprentă sau cu ajutorul telefonului mobil, prin scanarea unui cod QR) sau prin încheierea unui parteneriat cu Uber Eats.
Spre aceeași direcție s-a orientat și Cora, retailer care în ultimii doi ani nu a făcut niciun pas pe linia extinderii. Astfel, compania a lansat o aplicație mobilă prin care cumpărătorii își pot gestiona lista de shopping și timpul petrecut în magazine.
Un unghi diferit de abordare, dar care se pliază perfect pe trendurile din industrie – apetitul pentru produse locale și sustenabilitate – vine din partea liderului industriei de retail. Kaufland a mizat anul trecut pe dezvoltarea parteneriatelor cu producătorii locali, o inițiativă în acest sens fiind implementarea „Raftului Românesc”, dar și pe potențialul mărcilor private: compania a extins prezența acestora într-o nouă categorie, cea a produselor pentru bebeluși și copii mici, dar și spre segmentul produselor pentru consumatorii cu intoleranță la lactoză sau gluten. La aceste proiecte se adaugă și continuarea strategiei anti-plastic, pentru care retailerul alocă anual peste 300.000 de euro.
Pe de altă parte, un element comun mai multor jucători din piață a constat în direcționarea unor investiții de calibru spre zona de logistică și depozitare, două exemple în acest sens venind din partea Carrefour și Auchan, care au alocat 40 de milioane de euro, respectiv 45 de milioane de euro, unor proiecte de dezvoltare pe acest segment, menite să susțină strategia de expansiune din următorii ani.
Ce aduce nou 2019. Continuând în aceeași notă, discounterul Lidl anunță pentru acest an inaugurarea celui de-al 5-lea centru logistic, la Roman, o investiție importantă care va genera aproximativ 200 de locuri de muncă noi. Pe lista de proiecte se află și extinderea parteneriatelor cu producătorii români, respectiv continuarea procesului de extindere cu cel puțin 15 magazine noi.
Și retailerul Profi are anul acesta un buget de peste 100 de milioane de euro, dublu față de anii anteriori, sumă destinată extinderii rețelei de magazine cu „cel puțin la fel de multe locații ca în 2018” (232 n.red.) și îmbunătățirii sistemului logistic. La aceste planuri se adaugă continuarea remodelării magazinelor, până în prezent șapte locații beneficiind deja de un facelift. Astfel, retailerul intenționează să dezvolte mai mult partea de produse bio și articole to-go, un exemplu în acest sens fiind magazinele din Timișoara și Cluj. „Ne gândim la extinderea conceptului în mai multe orașe din țară. În 2019 vom remodela în primul trimestru și 2-3 magazine din Capitală”, afirmă Daniel Cîrstea, Directorul General al Profi.
Pentru Kaufland, 2019 va sta sub semnul expansiunii și al continuării proiectului de modernizare a magazinelor, care vor beneficia de un facelift mai prietenos. „În dezvoltarea experienței de cumpărături vom miza pe simplificare, rapiditate, inovație și sustenabilitate. În ce privește strategia de expansiune, vom căuta spații în chirie, ca urmare a noului nostru model de extindere adoptat recent, în care mizăm pe adaptabilitate, în contextul tendinței tot mai accentuate a consumatorilor de a alege în funcție de proximitate. Ne vom menține ritmul dinamic și vom începe anul cu mai multe deschideri”, spune Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs la Kaufland România.
De asemenea, Penny Market va continua extinderea rețelei pe plan local, obiectivul fiind atingerea unui număr de 400 de magazine până în 2025. Pentru acest an retailerul își propune să deschidă 20-25 de magazine pe noul format Future Store.