
Cele mai multe dintre familiile cu copii își fac cumpărăturile săptămânale din piețe, majoritatea tinerilor merg în supermarketuri, iar cei mai mulți dintre adolescenți, dar și cele mai multe dintre familiile care nu au sau nu mai locuiesc cu copiii optează în special pentru magazinele mici de proximitate, arată un studiu realizat de către agenția de media Starcom Media Vest Group.
Deși în alte cercetări, canalul de distribuție reprezentat de piață și de standurile stradale a scăzut în importanță, studiul Starcom arată că 57% din familiile cu copii și 56% dintre cele care nu mai locuiesc cu aceștia merg săptămânal la piață, față de numai 43% dintre tineri și 23% dintre adolescenți.
Hypermarketurile sunt preferate în special de tineri, 33% dintre aceștia mergând săptămânal aici la cumpărături. La polul opus, doar 23% dintre adolescenți cumpără cel puțin o dată pe săptămână din hypermarket.
Mai populare pentru cumpărăturile săptămânale sunt supermarketurile, 44% dintre tineri și 43% dintre familiile cu copii alegând să facă shopping în acest tip de magazine. Totodată, 41% din adolescenți, dar și 40% dintre cei care nu mai locuiesc alături de copiii lor optează pentru a-și face cumpărturile în astfel de unități.
Un canal foarte important, îl reprezintă magazinele mici de proximitate, unde își fac cumpărăturile săptămânal 70% dintre adolescenți și 66% dintre familiile care nu mai locuiesc cu copiii. Una din explicații este faptul că aceste categorii fie nu pot, fie nu doresc să folosească mașina pentru a-și face cumpărăturile. Interesant este că acest canal de vânzare nu apare în lista de preferințe în cazul familiilor cu copii și a tinerilor.
Invers proporțională cu vârsta cumpărătorului este importanța canalului de vânzare reprezentat de site-urile românești, de unde își fac cumpărăturile 11% dintre adolescenți și 7% dintre tineri. Doar 3% dintre familiile de copii preferă acest canal.
Kaufland și Lild, rețelele preferate pentru cumpărături
Pentru fiecare categorie de cumpărători, Starcom a arătat care sunt primele trei rețele în funcție de popularitate pentru hypermarketuri și supermarketuri, unde au fost încadrate și rețelele de discount.
Cele mai populare hypermarketuri sunt - în aceeași ordine pentru toate categoriile de consumatori – Kaufland, Carrefour și Auchan. Chiar dacă Auchan operează mai multe hypermarketuri decât Carrefour, studiul arată că acestea din urmă au o acoperire mai bună la nivelul României.
Cei care își fac cel mai des cumpărăturile săptămânale în Kaufland sunt tinerii (79%). Tot ei merg cel mai des și în Carrefour (59%), iar în rețeaua Auchan merg la shopping, atât 45% dintre tineri cât și dintre adolescenți.
Pe segmentul supermarket, așa cum a fost gândit în cercetarea Starcom, cele mai populare sunt rețelele Lidl și Penny Market. Adolescenții își fac cel mai des cumpărăturile în Lidl (69%), tot ei fiind cei care își fac cumpărăturile cel mai des și în rețeaua Penny (46%)
Pe poziția a treia se situează Billa, în cazul tinerilor și familiilor cu copii și Profi în cazul adolescențior și familiilor care locuiesc fără copii.
Studiul Starcom a împărțit populația în patru categorii mari, în funcție de situația familială (familii cu copii – persoane cu vârste între 18 și 45 de ani, cu copii până în 14 ani; tineri – persoane tinere, cu vârste între 18 și 35 de ani; adolescenți – cu vârstă între 15 și 17 ani care încă merg la școală; familii - persoane care nu au sau nu locuiesc cu copiii în gospodărie, cu vârste în general de peste 45 de ani) și a urmărit, pe lângă obiceiurile de cumpărare, date despre tendințele în consum, utilizarea tehnologiei și a internetului, preferințe legate de branduri și entertainemnt.