
Dorința de cumpărare a românilor a cunoscut o nouă scădere la sfârșitul anului trecut. Potrivit studiului firmei de cercetare GfK privind climatul de consum în Europa, indicatorul a scăzut, în luna decembrie, cu alte 1,2 puncte, ajungând la valoarea de -7,6 puncte în România.
Deși economia României a crescut considerabil anul trecut, așteptările privind starea economiei ale consumatorilor români au scăzut în decembrie 2015 la valoarea de 10,6 puncte, în condițiile în care, un an mai devreme, indicatorul se situa la 17,7 puncte.
Perspectivele în scădere privind starea economiei au avut o influență negativă asupra așteptărilor consumatorilor privind veniturile, astfel că și acest indicator a scăzut față de trimestrul anterior cu 6,4 puncte, ajungând la 14,9 puncte și atingând astfel din nou valoarea anului anterior.
Veniturile românilor ajung în continuare doar în oarecare măsură pentru acoperirea necesităților zilnice, mai arată studiul GfK.
Climatul de consum a crescut considerabil în Europa
Climatul de consum pentru Uniunea Europeană a crescut din septembrie până în decembrie 2015, cu 1,9 puncte, până la valoarea de 12,2 puncte. Criza refugiaților, atentatele de la Paris, însă mai cu seamă indicatorii economici tot mai buni în aproape toate țările europene, precum și costurile de energie extrem de reduse au fost factorii care au influențat discuțiile consumatorilor și cele din mass-media în trimestrul al patrulea.
De asemenea, anul trecut a scăzut considerabil și numărul șomerilor în aproape toate țările. Acest lucru înseamnă că sunt mai mulți cei care reușesc să-și ducă un trai decent și mai puțini cei care se tem de pierderea locului de muncă. Aceste dezvoltări pozitive s-au oglindit și în perspectivele europenilor cu privire la o creștere economică și a veniturilor.
Cu toate acestea, influențele pozitive nu au fost însă de ajuns, mai cu seamă în (fostele) țări afectate de criză, pentru a îmbunătăți apetitul de cumpărare al oamenilor. În aceste țări, banii disponibili în gospodării aproape că nu ajung pentru acoperirea necesităților zilnice.
Rezultatele studiului GfK cu privire la climatul de consum în Europa au la bază un sondaj al consumatorilor efectuat la cererea Comisiei Europene în toate țările Uniunii Europene. Sunt chestionate lunar aproximativ 40.000 de persoane din 28 de țări. Aceste persoane sunt reprezentative pentru populația adultă din UE.
Din totalul de 12 întrebări, pentru sondajul GfK au fost selectate cinci întrebări care joacă un rol decisiv în ceea ce privește climatul de consum: așteptările privind starea economiei, așteptările privind prețurile, așteptările privind veniturile, dorința de cumpărare și înclinația de a economisi.